LIONS
The lion is a large felid of the genus Panthera native mainly to Africa. It has a muscular, deep-chested body, short, rounded head, round ears, and a hairy tuft at the end of its tail. It is sexually dimorphic; adult male lions have a prominent mane.Lions are the only cats that live in groups. A group, or pride, can be up to 30 lions, depending on how much food and water is available. Female lions are the main hunters. While they're out looking for food, the males guard the pride's territory and their young.
The lion is a well-muscled cat with a long body, large head, and short legs. Size and appearance vary considerably between the sexes. The male’s outstanding characteristic is his mane, which varies between different individuals and populations. It may be entirely lacking; it may fringe the face; or it may be full and shaggy, covering the back of the head, neck, and shoulders and continuing onto the throat and chest to join a fringe along the belly. In some lions the mane and fringe are very dark, almost black, giving the cat a majestic appearance. Manes make males look larger and may serve to intimidate rivals or impress prospective mates. A full-grown male is about 1.8–2.1 metres (6–7 feet) long, excluding the 1-metre tail; he stands about 1.2 metres high at the shoulder and weighs 170–230 kg (370–500 pounds). The female, or lioness, is smaller, with a body length of 1.5 metres, a shoulder height of 0.9–1.1 metres, and a weight of 120–180 kg. The lion’s coat is short and varies in colour from buff yellow, orange-brown, or silvery gray to dark brown, with a tuft on the tail tip that is usually darker than the rest of the coat.
Lions prey on a large variety of animals ranging in size from rodents and baboons to Cape (or African) buffalo and hippopotamuses, but they predominantly hunt medium- to large-sized hoofed animals such as wildebeests, zebras, and antelopes. Prey preferences vary geographically as well as between neighbouring prides. Lions are known to take elephants and giraffes, but only if the individual is young or especially sick. They readily eat any meat they can find, including carrion and fresh kills that they scavenge or forcefully steal from hyenas, cheetahs, or wild dogs. Lionesses living in open savanna do most of the hunting, whereas males typically appropriate their meals from the female’s kills. However, male lions are also adept hunters, and in some areas they hunt frequently. Pride males in scrub or wooded habitat spend less time with the females and hunt most of their own meals. Nomadic males must always secure their own food.
WHERE WILL YOU FIND THEM
You will find the lions at pen E25,in the Northen frontier.